31.12.2015

Godt nyttår! :)

  • Skrevet 31.12.2015 klokka 16:45
  • Kategori: Blogg


 

Hei og hopp :)

Ville bare innom en siste tur i år, for å si GODT NYTTÅR/akemasite omedetou gozaimasu! (japansk) :D

Håper det blir ett fint år, med mye spennende i vente :)

Jeg ble dårlig igjen! jeg da.. Huff, begynner å bli lei xD Vært syk to ganger denne jula ;s Skulle egentlig til min bror i Askim å spise kalkun og greier, men ser ut til at det ikke blir så mye av det :/ 

Håper dere andre får en super nyttårsaften! Og koser dere masse i kveld ^^ Husk å vær forsiktig med fyrverkeriet ;o Håper jeg får sett litt fra balkongen her i Oslo ^^ 

#Nyttår #2016 #Farvel2015 #Oslo #Trøndelag #Nyttårsaften #Aften #Vinter #Fyrverkeri #Syk #2015 

 

- Søtmonsen :))

29.12.2015

Dagen i dag

  • Skrevet 29.12.2015 klokka 20:34
  • Kategori: Personlig

Heisann :)

Har ikke vært så mye matlaging i jula :P Mye reising, vært hjemme, hatt besøk og sånt :) I dag lagde jeg rett og slett til litt taco til meg og kjæresten ^^ Var godt med det også, selv om det fortsatt er jul :) 

Synes ikke julen er helt slik som den var en gang. Da jeg bodde hjemme , var det jo alltid fest hver juledag. Og man måtte gjerne velge om man skulle dra på den festen i Snåsa, eller den i Høylandet på samme dag :P Men nå er det ingenting lenger.. Ikke der jeg kommer ifra ihvertfall. Der var det jo flere fester i bygda, flere dager i jula. Men nå er det jo ikke folk som orker å lage til noe lenger, for det er så lite folk. Pluss at jeg har jo ikke fri så lenge i gangen når jeg er hjemme nå, så kan ikke være med på noe lenger. Er litt kjedelig synes jeg. Treffer sjelden de jeg har gått på skole med og slikt, siden jeg er hjemme noen dager, og de må jeg jo bruke på nærmeste familie, og noen ganger har jeg tid til de nærmeste vennene mine.

Men men, er vel slik det er å bli voksen? Man mister mer kontakt, flytter langt vekk.. Får samboer, og alt skal deles også, ett år her og ett år der. Så er det jobb, og forpliktelser. Jaja, er ikke så mye man kan gjøre med det. Man har minnene ^^

Så, hva er det dere spiser til tacoen? ;)

Og jeg skal kose meg med denne i dag :D Woho! Beste isen EVER! Ben and Jerry's med brownies :D



#Oslo #Trøndelag #Iskrem #Ben&Jerry's #Taco #Jul #Tradisjoner #Fester #Føritiden #Minner #Bedrefør #Hjemme #Familie #Fest #Julefest #Juleuke 

 

- Søtmonsen :))

28.12.2015

Hvitsaus

  • Skrevet 28.12.2015 klokka 12:35
  • Kategori: Sauser


 

Heisann ^^

Tenkte jeg bare skulle svippe innom en tur for å dele oppskrift på noe enkelt som hvitsaus ^^ Jeg bruker det ikke så ofte hjemme, annet enn til fiskeboller :D Det er jo så godt ^^ Fiskeboller med raspet gulrot og hvitsaus med karri ;) Mmm <3 Må jo så klart koke potet til min kjære, siden han synes det er litt lite mat i de :P Det er jo bare luft, sier han. Hehe, men jeg klarer ikke potet til ;o Synes det er best med kun gulrot og saus :D

Hvordan spiser dere fiskebollene? ;)

 

Hvitsaus:

Ca. 4 porsjoner.

3 ss Smør.

3 ss Hvetemel.

Ca. 5 dl Melk.

Bruk av fiskekraften til fiskebollene.

Salt, pepper og muskat.

 

Smelt smøret i en kjele, og rør inn melet. Hell litt av kraften fra fiskebollene og litt av melken. Lag til du synes den er passe tykk. Smak til med salt, pepper og muskat. Smaker det fortsatt litt lite, ha gjerne i mer av fiskekraften. Når sausen er ferdig kan du ha i fiskebollene(De trenger ikke å koke, kun varmes i sausen).

 





#Fiskeboller #Hvitsaus #Saus #Hjemmelaget #Raspetgulrot #Raspet #Gulrot #Potet #Middag #Mat #Fisk #Godt #Matglede #Oppskrift #Oslo #Trøndelag

Ønsker dere en fortsatt fin jul ^^ Snart er vi i ett nytt år :)

 

- Søtmonsen :))

 

26.12.2015

Julen hjemme i Trøndelag :)

  • Skrevet 26.12.2015 klokka 21:54
  • Kategori: Personlig

Heisann :)

Tenkte jeg skulle stikke innom en liten tur :) For å vise litt bilder av julen i Trøndelag ^^ Nå er jeg tilbake i Oslo, siden jeg skal på jobb igjen i morgen :)

 

Juletreet hjemme til mamma og pappa :)

Nye gubben til mamma ;D 


Nissesleden står klar ;) Mamma har så mange nisser :D Aner ikke hvor mange, men nærmere 150 tror jeg nok ;D



Den beste julebrusen ^^ Ble glad da jeg kom hjem og fikk denne :D Av en eller annen grund, finner jeg den ikke i Oslo i år..


Julefrokosten :D Den er jo bare den beste ^^


Det snødde på julaften ^^ Og i dag da jeg skulle dra hjem igjen, ble det snøstorm ;o Flyet ble litt forsinket, men kom meg til Oslo igjen ^^


Så mye snødde det i natt ;) Og mer har det vel blitt nå regner jeg med :)


Julemiddagen på julaften ^^ Det ble servert ribbe, surkål, rødkål, poteter, ertestuing, saus, kjøttkaker og pølser :) Det var godt ja :D


Gaven fra min kjære :D Siden mitt gikk sunt før jul ;o Jeg gamer en del, så trengte det ^^

Ønsker dere en fortsatt fin jul :)


#Jul #Julefeiring #Feiring #Hjemme #Trøndelag #Oslo #Snø #Vinter #Snøvær #Vær #Ribbe #Julaften #Jobb #Fri #Headset #Gaming #Gave #Julegave
 

- Søtmonsen :))

22.12.2015

Aniskringler

  • Skrevet 22.12.2015 klokka 14:27
  • Kategori: Gjærbakst

Hei ^^

Her har jeg ei oppskrift på aniskringler jeg tenkte jeg skulle dele med dere ^^

I dag tar jeg dermed juleferie til og med 2. juledag ^^ Så reiser hjem til Trøndelag til familien :D Gleder meg til det :) Så vil ønske alle en god jul :D Håper dere alle vil kose dere masse, og så snakkes vi mer etter at jeg har kommet tilbake til Oslo igjen :) 

 

Aniskringler:

100 gr. Smeltet smør.

3 dl Melk.

35 gr. Gjær.

3- 4 ss Sukker.

1/2 ts Kardemomme.

1,5 ts Stjerneanis.

ca. 450 gr. Hvetemel.

Pensle med egg.

 

Smelt smøret. Varm melken med smøret. Varm til 37,5 grader. (Husk, ikke for varmt, da dør gjæren). Bland inn gjæren i melken. Bland alt det tørre og hell melken i. Rør til det blir en fin og fast deig. La den heve seg stor og fin. Deretter lager du kringler av deigen, pensler med egg, og gjerne strø litt anis på toppen. Stek på 250 grader i ca. 10 min.




 

#Anis #Aniskringler #Kringler #Bake #Bakeglede #Baking #Bakst #Godt #Mat #Oslo #Trøndelag #Gjærbakst #Gjær

 

- Søtmonsen :))

21.12.2015

Sjokoladeterte

  • Skrevet 21.12.2015 klokka 13:32
  • Kategori: Kaker

 
 

Hei! :)

Tenkte å dele denne oppskriften på en veldig god sjokoladeterte :) Den er veldig god, og absolutt verdt å prøve ^^

 

Sjokoladeterte:

Til to kaker.

Bunn:

200 gr. Sjokoladekjeks (Cafe bakeriets sjokoladeterapi).

2 ss Kakao.

6 ts Brunt sukker.

200 gr. Valnøtter.

 

60 gr. Smør.

80 gr. Mørk sjokolade.

 

Knus kjeksene med valnøtter, sukker og kakao i en hurtig hakker/foodprosessor (om du ikke har det, kan man bare knuse kjeksene i en pose, og hakke nøttene/bruke morter) . Smelt så smør og sjokolade i vannbad i en kjele. Bland dette så i kjeksmassen. Ha massen i en form/paiform og sett på kjøla til kjøling.

 


 

Fyll:

550 gr. Fløte.

450 gr. Melkesjokolade.

 

Kok opp fløten til 60 grader og hell det over sjokoladen i ei skål, slik at sjokoladen smelter. Rør slik at den blir jevn. Sett den så på kjøl natta over. Neste dag vispes denne opp med en mikser/håndmikser og smør den utover på kakebunnen. Pynt med sjokoladepynt eller noe du selv ønsker. Og bon apetitt ^^

 
 

 
 

#Sjokolade #Terte #Sjokoladeterte #Godt #Søtt #Mat #Baking #Kake #Dessert #Oslo #Trøndelag #Bake #Bakeglede #Mat #Oppskrift 

 

- Søtmonsen :))

19.12.2015

Glede :D

  • Skrevet 19.12.2015 klokka 21:13
  • Kategori: Blogg

Hei hei ^^

Tenkte jeg bare skulle titte innom en tur, for å vise alt det fine jeg har vunnet her på blogg.no :D 

Jeg vant tidligere her av missmommy.blogg.no/ en kjempe god leppomade :D


 

Og så var jeg så heldig å vinne denne flotte pakken med ting av lisarorvik.blogg.no/ :D


 

Ble kjempe glad for begge to ^^ Er så gøy og vinne :) Og dette er fine produkter man har god nytte av :) Og ble glad for varmeflasken også :D Siden jeg fryser så lett nå ;)

 

Ønsker dere alle en fortsatt fin helg ^^

#Oslo #trøndelag #Gaver #Giveaways #Konkurranse #Vant #Vinne #Koselig #Glad #Glede #Jul #Artig #Moroåvinne

 

- Søtmonsen :))

19.12.2015

Juleklipp og travel helg :)

  • Skrevet 19.12.2015 klokka 13:39
  • Kategori: Personlig


 

Heisann! :)

I dag har jeg vært til frisøren :D Stripet håret og klippet tuppene/panneluggen. Så nå kan julen komme ^^ 

Sånn ble håret ^^


 

Skal ha besøk i dag av svigers, siden jeg drar nord- over til mamma og pappa i julen :) Så har laget en sjokoladeterte som jeg skal legge ut oppskriften på senere ^^

Er ikke så lenge til jeg skal lage til sodd til middag ^^ Det er så godt! Men så er jo jeg trønder da :D Det er festmat for meg :) Det er det beste jeg kan få :D Ekte innherred sodd med gulrot og mandelpotet :)

I morgen skal jeg til Sverige med min svigerinne ^^ Så det blir gøy :)


 


Ønsker dere alle en super helg videre ^^

 

#Oslo #Trøndelag #Trønder #Sodd #Middag #Kaffebesøk #Besøk #Svigers #Sjokoladeterte #Terte #Jul #Juleklipp #Nytthår #Hårklipp #Striper

 

- Søtmonsen :))

18.12.2015

Chiliris <3

  • Skrevet 18.12.2015 klokka 19:49
  • Kategori: Mat


 

Heisann :)

Tenkte jeg skulle dele en veldig god oppskrift på chiliris med dere :D Dette er noe jeg kan bare "Møvle" uten noe til xD Det er faktisk så godt! :D Men her har jeg jo laget til kylling og salat til da ;) Slik at det ble en middag :D

 

Chiliris:

1 Rødløk.

2- 3 Chili.

1 Glass Tomatpuré.

1 Paprika.

Sweet chili sauce.

2 Poser ris(Gjerne basmatiris).

Sukker, salt og pepper.

 

Kok risen først. Kutt chili, rødløk og paprika i små biter. Stek det så i pannen med tomatpuré og litt sweet chili sauce. Bland dette med risen og smak til om man vil ha mer sweet chili sauce i, og med sukker, pepper og salt.

 


 


 


 

Jeg brukte denne smaken på kylling. Men det passet ikke helt. Det er nok best med å bare lage kyllingspyd til for eks. 


#Oslo #Trøndelag #Juicychicken #Chili #Chiliris #Ris #Middag #Mat #Godt #Sterkt #Sweetchilisauce #Gladimat #Matglede 

 

Ønsker dere alle en super helg :)

 

- Søtmonsen :))

18.12.2015

Marmorkake

  • Skrevet 18.12.2015 klokka 12:58
  • Kategori: Kaker

Hei hei :)

Noe jeg synes er veldig godt til kaffekake, er marmorkake :) Det er egentlig veldig godt med formkaker :) Trenger ikke alltid glasur og slikt, for at en kake skal bli god :)

 

Marmorkake:

500 gr. Smør.

500 gr. Sukker.

600 gr. Hvetemel.

4 Egg.

4 ts Bakepulver.

1 Kopp melk (stor).

 

Rør smør og sukker hvitt. Rør inn ett og ett egg. Bland så inn det tørre vekselvis med melken. Del røren i to. Ha 2 ts vaniljesukker i den ene delen, og 2 ss kakao i den andre. Bruk brødformer til å steke kaken i(trenger sikkert 2 former). Ha først i den ene delen(Kommer på det samme hvilken du vil ha ytterst). Og hell så den andre delen langs midten av kaken og rør forsiktig med en strikkepinne eller noe annet for å få mønster i kaken(ikke bland for mye). Stek så på 175 grader i ca. 30 min.

#Oslo #Trøndelag #Formkake #Marmorkake #Marmor #Kake #Godt #Baking #Bakeglede #Oppskrift #Søtt #Kaffe #Tilkaffen

 

- Søtmonsen :))

17.12.2015

Lauper

  • Skrevet 17.12.2015 klokka 17:52
  • Kategori: Gjærbakst

Heisann :)

I dag har jeg gjort noe som skal forbedre livskvaliteten min ^^ Jeg har lenge slitt med tett nese konstant. Har astma i tillegg også :P Så i dag hadde jeg ett lite inngrep i nesen for å åpne opp. Trodde det skulle bli operasjon og hele greia, men var bare inn i nesen med noe verktøy og ferdig :) Så må smøre med salver og slikt nå da, slik at det kan gro fint ^^ Så satser på at det skal bli bedre fremover :D

 

Tenkte ihvertfall at jeg skulle dele oppskriften på lauper med dere :) Og hva er lauper? :D Jo, det er boller som har litt annerledes smak i seg ;) Som anis :)

 

Lauper:

350 gr. Hvetemel.

150 gr. Rugmel.

50 gr. Smeltet smør.

100 gr. Sirup.

1/2 ts Salt.

1/2 ss Anis.

35 gr. Gjær.

3,5 dl. Melk.

 

Smelt smøret, og varm melken sammen med smøret. Mål melken til 37,5 grader. Rør inn sirupen og gjæren i melken. (Viktig at melken ikke er for varm, da dør gjæren. Og er den for kald, så er det vanskelig å få løst opp gjæren). Bland alt det tørre, og rør inn melken. Ha i litt mer hvetemel om deigen blir for bløt. La den heve seg stor og fin. Deretter baker man ut boller av deigen og steker på 225 grader i ca. 10- 12 min.

Nyt ferske lauper med brunost :)

 
#Anis #Boller #Lauper #Bakst #Gjær #Gjærbakst #Bake #Godt #Mat #Brunost #Nyt #Oppskrift #Oslo #Trøndelag #Baking #Bakeglede #Kveldsmat

 

- Søtmonsen :))

16.12.2015

Krumkaker

  • Skrevet 16.12.2015 klokka 18:44
  • Kategori: Julegodt

Heisann :)

Noe som er veldig kjent og kjært i julen er jo krumkaker :) Og noen som kan være veldig godt, er å lage multekrem og servere krumkaker ved siden av :)

 

Krumkaker:

100 gr. Smør.

100 gr. Sukker.

2 Egg.

6 ss Vann.

Mel til passe deig.

 

Rør sukker og smør hvitt. Bland inn ett og ett egg. Hell i vannet. Rør inn hvetemel til deigen blir sånn passe. Stek de så i en krumkakejern. 




 

#Krumkaker #Kaker #Jul #Julekaker #Julebakst #Julegodt #Syvsorter #Allesorter #Baking #Bakeglede #Oslo #Trøndelag #Oppskrift

 

- Søtmonsen :))

15.12.2015

Hjelp til design og header :)

  • Skrevet 15.12.2015 klokka 17:46
  • Kategori: Blogg

Heisann! :)

Lurte på om det er noen der ute som kan hjelpe meg med design til bloggen min, og en fin header som passer til? :)

Er så dårlig på dette selv, og trenger derfor hjelp av noen som er en kløpper på slikt :D Har ikke photoshop og sånt heller, så får liksom ikke trikset så mye med bilder til en header ;o Ta gjerne kontakt om det er noen der ute som driver med sånt :D


 

Takk for svar ^^

#Header #Hjelp #Design #Blogg #Bloggdesign #Blogger #Photoshop #Bilder #Mat #Matblogg #Oppskrifter #Kaker #Desserter #Oslo #Trøndelag

 

- Søtmonsen :))

14.12.2015

Havrekjeks

  • Skrevet 14.12.2015 klokka 15:30
  • Kategori: Julegodt


 

Heisann :)

Noe som jeg synes er veldig godt er havrekjeks :D Jeg synes det er best slik som de er, men de er også fine å bruke til frokost ^^ Smøre på litt pålegg :) Jeg har vokst opp med havrekjeks til julefrokosten hver jul :) Så klart ikke bare havrekjeks, men de var med :) Og det er som jeg har skrevet, godt ^^

 

Havrekjeks:

500 gr. Havregryn.

100 gr. 4korn

100 gr. Hvetemel.

2 ss Hornsalt/natron.

250 gr. Smult/ margarin.

3 dl Melk.

250 gr. Sukker.

 

La røren stå å svelle. Deretter bak ut med kjevle og stikk ut runde kjeks med f.eks. ett stort syltetøyglass eller ett stort lokk som tilhører ett Norges glass. Legg de på ett brett og stek på 180 grader i ca. 10- 20 min. Prikk gjerne med en gaffel på kjeksene før steking. 

 

Den grå ringen rundt, som brukes til lokk på ett Norgesglass er veldig fint å bruke til å stikke ut havrekjeks :)


 

#Kjeks #Havre #Havrekjeks #Jul #Julegodt #Tradisjon #Tradisjontro #Oslo #Trøndelag #Godt #Mat #Baking #Bakeglede #Oppskrift #Deig #Kjevling 

 

- Søtmonsen :))

13.12.2015

Havremakroner

  • Skrevet 13.12.2015 klokka 11:57
  • Kategori: Julegodt

Hei og hopp :)

Her er ei oppskrift på noe jeg synes er så alt for godt i jula ;o Og det er havremakroner. Det er så søtt, sprøtt, samtidig litt seigt og godt :D

 

Havremakroner:

450 gr. Margarin.

400 gr. Sukker.

4- 6 Egg.

750 gr. Havregryn.

120 gr. Hvetemel.

180 gr. Rosiner (Kan sløyfes).

 

Margarin og sukker røres hvitt. Ha i ett og ett egg om gangen. Rør så inn havregryn, hvetemel og evt. rosiner om man liker det.

Ta en skje etter hvilken størrelse du vil ha på de, men de flyter utover og ødelegges lett, så vær forsiktig :) Stek på 180 grader i ca. 12 min.


Slik skal de se ut :)

#Makroner #Havremakroner #Havre #Godt #Kjempegodt #Søtt #Sprøtt #Seigt #Bake #Jul #Julekaker #Juleglede #Bakeglede #Oslo #Trøndelag

 

- Søtmonsen :))

12.12.2015

Rosetter

  • Skrevet 12.12.2015 klokka 18:01
  • Kategori: Julegodt

Heisann :)

Dere alle har vel kanskje hørt om rosetter? ^^ Det er jo også en gammel tradisjonell julekake :) Som man lager i smult :) Og man trenger ett slikt jern som man dypper ned i røren og i smulten :)


 

Rosetter:

3 Egg.

1 1/2 kopp Hvetemel.

2 kopper Potetmel.

2 kopper Melk og vann.

2 ss Sukker.

ca. 1 1/2 kg smult.

 

 Bland alt til en røre, og la det stå i ca. 20 min før bruk. Smelt smulten i ei jerngryte. Så tar man det jernet, likt det over på bildet og dypper i røren. Ikke helt ned, men kun slik at toppen ikke er nedi. For når røren treffer smulten, så må det kunne slippe taket av jernet :) Og snu de slik at de blir brune på hver side. Legg de over i ei form med tørkepapir i når du tar de ut.

 

 Når man steker med smult, må man ha lokk eller brannteppe i nærheten. Ikke ha vann i nærheten, da tar det fyr! 

 


 

#Rosetter #Julekaker #Jul #Tradisjon #Julebakst #Juleglede #Bakeglede #Baking #Bake #Kaker #Oslo #Trøndelag #Oppskrift

 

- Søtmonsen :))

12.12.2015

Er dere interesserte?

  • Skrevet 12.12.2015 klokka 10:32
  • Kategori: Blogg

Heisann! :)

Jeg avsluttet nettopp en giveaway på drømmekaker som jeg har laget til to vinnere :) Så lurte på om det er interesse for en til slik giveaway før jul? :) 

Føler meg i bakehumør nå før jul, og tenkte jeg skulle lage peanøttkjeks denne gangen ;) Så viss folk har lyst til å at jeg skal holde en til nå på tampen til jul. Så gjør jeg gjerne det :D

Bare legg igjen en kommentar om dere vil det her, så skal jeg se om det er noen som er interesserte ^^ Så kan jeg hive i gang en giveaway til på søndag, som varer til onsdag neste uke :D 


 

#Giveaway #Oslo #Trøndelag #Jul #Julekaker #Konkurranse #Interesse #Kaker #Bake #Kjeks #Juleglede #Påtampen

 

- Søtmonsen :))

11.12.2015

Vinnere av giveaway'en!


 

Heisann!

Da har jeg kommet hjem fra ett meget koselig julebord på Thon hotel, Opera i Oslo :D MEGET god mat :D Ribben var helt perfekt ^^ Så har kost meg der i kveld :) Nå tar jeg helg, og skal en tur til Drammen i morgen, for å møte en venninne der :)

Men jeg lovte å trekke vinnerne av giveaway'en i dag :D Så her kommer de!


 

Og den første vinneren av en boks med drømmekaker eeeer:


 

Solveig :D Woho! 

 

Og den neste blir:


 

Emilie D. Wee :D

Gratulerer til dere begge ^^ Håper de faller i smak :)

 

God helg til dere alle! :D

 

#Giveaway #Vinnere #Vinner #Drømmekaker #Julekaker #Kaker #Kjeks #Trekning #Konkurranse #Oslo #Trøndelag

 

- Søtmonsen :))

11.12.2015

Potetmelstopper

  • Skrevet 11.12.2015 klokka 13:13
  • Kategori: Julegodt

Hei hei :)

Her er en annen tradisjonell julekake :) Veldig enkle ^^

 

 

 Potetmelstopper:

500 gr. Margarin.

375 gr. Sukker.

5 Egg.

900 gr. Potetmel.

250 gr. Kokos.

 

Rør sukker og smør hvitt. Rør inn ett og ett egg. Bland så inn potetmelet og kokosen. Ta en spiseskje og legg de ut over på ett brett. Stek på 190 grader i ca. 10 min. De skal være hvite :)

 


 

(Bildet er lånt fra nettet, men det er slik de skal se ut :))

#Potetmel #Potetmelstopper #Topper #Julekaker #Jul #Godt #Glede #Juleglede #Baking #Bakeglede #Oslo #Trøndelag #Oppskrift

 

- Søtmonsen :))

10.12.2015

Siste sjanse!


 

Hei hei! :))

Da tenkte jeg at jeg skulle si ifra om at i dag er siste sjanse for å melde seg på min giveaway :D Husk å skrive ditt beste juleminne for å være med i konkurransen om hjemmelaget drømmekaker som jeg har bakt :D Så for dere som ikke har meldt dere på, så er det bare å hive seg på :D 

Gå inn på denne linken her :D Giveaway! :D

 

Og om dere lurer på hva drømmekaker er, så kan dere gå til dette innlegget :) Drømmekaker. De er med sjokolade, peanøtter og hasselnøtter :)

 

#Konkurranse #Giveaway #Drømmekaker #Kaker #Bake #Hjemmelaget #Godt #Sjokolade #Nøtter #Jul #Julekaker #Gratis #Oslo #Trøndelag #Gisbort

 

- Søtmonsen :))

09.12.2015

Ribbe til jul

  • Skrevet 09.12.2015 klokka 20:35
  • Kategori: Julegodt


 

Hei og hopp :)

Jeg er vant med ribbe til julekvelden :) Det er liksom tradisjon der jeg kommer fra ^^ Andre vet jeg bruker pinnekjøtt eller lutefisk blant annet. Men for meg så er det ribbe som er jul :D Og det er jo så godt med sprø svor :D Nam nam!

 

Steking av Ribbe:

Ribbe.

Salt og pepper.

Aluminiumfolie.

Vann.

 

Man tar gjerne å krydrer ribben ett døgn i forveien, slik at smaken skal sette seg skikkelig i kjøttet. Først tar man å ruter svoren med en kniv. Så gnir man den godt inn med en blanding av salt og pepper.

Så tar man først og legger en klump med aluminiumfolie midt under ribba, for da rinner fettet av og, det er slik man får sprø svor senere :) Hell så på litt vann i formen, ca. 2 dl og ha aluminiumfolie over ribben. Stek den så på 220 grader i ca. 45 min. Fjern så folien og skru ned varmen til 200 grader og stek videre uten folie i ca. 1 1/2 time. La ribben hvile når den er ferdig stekt før man skjærer den opp. (Blir ikke svoren sprø, så om man har grillelement i ovnen kan man bruke den). 

 

Tilbehør: Kokte mandelpoteter, surkål, rødkål, ertestuing, kjøttkaker, julepølser og en super god saus.

 

Julesaus til ribbe:

4 posjoner.

4 ss Smør.

4 ss Hvetemel.

1 liter Kjøttkraft fra ribben pluss kjøttbuljong.

0,5 dl Rødvin.

Salt, pepper, nellik(malt) og alle hånde.

Lag jevning av smør og mel. Ha i kraften og rødvinen. Smake til med krydder, vente litt med saltet siden det er salt i kraften av ribben og i buljongen.

 

 


 

#Ribbe #Jul #Julaften #Julemat #Mat #Matglede #Gladimat #Julemiddag #Surkål #Rødkål #Julepølse #Saus #Oslo #Trøndelag #Godt #Middag

 

- Søtmonsen :))

08.12.2015

Nøttefrikadeller

  • Skrevet 08.12.2015 klokka 14:59
  • Kategori: Vegetarmat

Heisann ^^

Her har jeg en oppskrift på nøttefrikadeller ^^ 

 

Nøttefrikadeller:

Ca. 10 stk.

150 gr. Hasselnøttkjerner.

60 gr. Sukkerkavring.

60 gr. Egg.

63 gr. Gul løk.

1 ss Vann.

25 gr. Hvetemel.

5 gr. Salt.

1/2 gr. Pepper.

500 gr. Skrelte poteter.

20 gr. Kruska kli.

 

Riv potetene i ett rivjern. Mal så kavringen og nøttene. Bland alt bortsett fra melet og kavringen. Blir deigen for hard, så ikke ha i alt av melet og kavringen. Ha i litt og litt for å se. La deigen hvile i 15 min. Form de som frikadeller og stekes i stekepanne. Etterstek de så i ovnen på 150 grader i ca. 10 min.

 


 

 

#Frikadeller #Vegetar #Vegetarmat #Mat #Nøttefrikadeller #Nøtter #Oslo #Trøndelag #Gladimat #Matglede

 

- Søtmonsen :))

07.12.2015

Smultringer (Med og uten kjevling)

  • Skrevet 07.12.2015 klokka 13:21
  • Kategori: Julegodt


 

Heisann ^^

Smultringer er jo noe som er kjempe godt, og spesielt til jul :D Det er to typer deig til det, sånn man må bruke en utstikker på. Og den som er bløt, som man må ha en slik smultringpresse på. Man velger selv hvilken man synes blir best :) For meg synes jeg det ikke er så stor forskjell, mer om hva man orker å gjøre, noen synes jo så klart de med den løse røren blir bedre ^^ Med den løse røren så slipper man så klart å sitte å stikke ut og kna om igjen og stikke ut igjen :P Men har man tid, og synes det er kos, så hvorfor ikke :)

 

 



 

Smultringer (Med kjevling):

 3 Egg.

275 gr. Sukker.

1 1/2 dl Kremfløte.

3 dl Seterrømme.

1 1/2 ts Hjortetakksalt.

2 ts Kardemomme.

ca. 700 gr. Hvetemel.

ca. 1 1/2 kg Smult.

 

Visp eggedosis av egg og sukker. Stivpisk kremfløten. Bland det tørre, rør inn kremen og rømmen i eggedosisen. Ha så i det tørre. Rør helst for hånd. Viss ikke kan den bli for seig.  Sett deigen så i kjøleskapet til neste dag. 

Når man steker med smult, må man ha lokk eller brannteppe i nærheten. Ikke ha vann i nærheten, da tar det fyr! 

Bruk ei tresleiv for å sjekke om smulten er varm nok. Da stikker man den i smulten, og kommer det bobler og det putrer rundt den så er smulten klar til å brukes. Så tar man deigen og deler den opp, ta en porsjon deig og kjevle den ut. Stikk ut smultringer med en utstikker som vist på det øverste bildet. Legg så 4-5 om gangen i smultgryten. De synker først, før de kommer opp igjen. Bruk ALLTID en tresleiv, eller noe av tre når man driver med smult. (Man får også kjøpt smultringkrok for å hente de opp igjen. Men trengs ikke). Snu de, slik at de blir stekt på begge sider. Ta de opp når begge sider har en fin og gyllen brunfarge med bakenden på ei tresleiv. Legg de på papirtørkle i ei form til avkjøling. De kan lett fryses ned ^^

 


 

Smultringer (Med smultringpresse) Null kjevling:

 725 gr. Hvetemel.

70 gr. Sukker.

25 gr. Bakepulver.

1 ts Vaniljesukker.

2 ts Kardemomme.

5 dl Vann.

Ca. 1 1/2 kg Smult.

 

Bruk ei tresleiv for å sjekke om smulten er varm nok. Da stikker man den i smulten, og kommer det bobler og det putrer rundt den så er smulten klar til å brukes.

Alle ingrediensene skal være romtemperert. Bland alt sammen til en deig. Deigen skal være seig, spe evt. med vann eller mel om du synes den er for bløt lr for tykk. Så fyller du bare røren i pressen og presser ut en og en ring i smulten. Tykkelsen kan du bestemme selv med hvor lenge du holder inn håndtaket. 

Når man steker med smult, må man ha lokk eller brannteppe i nærheten. Ikke ha vann i nærheten, da tar det fyr! 

 #Søtt #Godt #Blogg #Smultring #Smult #Medkjevling #Utenkjevling #Kjevle #Medoguten #Smultringer #Jul #Julegodt #Baking #Bakeglede #Røre #Smultringrøre #Oslo #Trøndelag #Juleglede #Mat

 

- Søtmonsen :))

06.12.2015

Hjemmelaget, giveaway!

AVSLUTTET!

Heisann :) 

Da er det 2. søndag i advent og da tenkte jeg at jeg skulle ha en giveaway på en boks drømmekaker som jeg skal bake til 2 av dere ^^ Tenkte at det kanskje ville vært gøy ^^

 

Det dere trenger å gjøre er å:

- Kommentere deres beste juleminne i dette innlegget. (Husk navn/blogg navn og epost adresse om man ikke har blogg).

- Dele og like innlegget.

- Like facebook-siden min: Søtmonsen :3

 


 

Haha, prøvde å pynte boksene litt xD Siden det står noe annet på de ;P Men disse to gir jeg bort til 2 heldige vinnere neste fredag ^^

 

#Giveaway #Konkurranse #Juleminne #Minne #Jul #Julekos #Drømmekaker #Hjemmelaget #Bake #Kake #Baking #Oslo #Trøndelag

 

- Søtmonsen :))

05.12.2015

Risboller

  • Skrevet 05.12.2015 klokka 21:11
  • Kategori: Julegodt

Hei hei ^^

Noe som er kjempe godt i jule er jo også risboller :D Det skal være ganske greit og lage om man smelter sjokoladen og delfiafettet i vannbad :) For sjokolade skal ikke ha så høy varme, da vil det skille seg.

 

Risboller:

ca. 25 porsjoner.

250 gr. Delfiafett.

200 gr. Kokesjokolade. (Jeg synes dronningsjokoladen blir best, ikke for lys og ikke for mørk ^^).

2 Egg.

2 dl Sukker.

3 ss Sterk kaffe.

ca. 100 gr. Puffet ris.

 

Smelt delfiafettet først i vannbad, så har du sjokoladen oppi det smeltet fettet, avkjøl. Visp eggedosis av egg og sukker, bland inn kaffen og sjokolade/fettet. Elt så inn puffet ris i blandingen. Ta så evt. muffinsformer og en skje i hver. Settes kjølig.

Tips: For mindre posjoner kan man bruke cupcakeformer eller konfektformer ^^













 







#Risboller #Ris #Puffetris #Delfiafett #Sjokolade #Godt #Jul #Julekos #Julekaker #Baking #Bakeglede #Juleglede #Søtt #Tradisjon

 

- Søtmonsen :))

05.12.2015

Ostefrikadeller

  • Skrevet 05.12.2015 klokka 13:00
  • Kategori: Vegetarmat

Heisann ^^

Tenkte jeg skulle dele litt mer vegetarmat og slikt ^^ Og her er det ei oppskrift på ostefrikadeller :)

 

Ostefrikadeller:

10 stykk.

160 gr. Hvitost.

100 gr. Ris(langkornet).

1 Gul løk.

165 gr. Egg.

70 gr. Sukkerkavring.

3 gr. Sellerisalt.

1 gr. Muskatnøtt/malt.

3 gr. Salt.

1/2 dl Kremfløte.

 

Kok risen. Mal løken og osten sammen. Tilsett resten i deigen og smak til med krydder og salt. Lag kaker på ca. 75 gr. Og stek de i panne, eller på brett i ovnen på 200 grader i ca. 12 min.

 


 

 

#Ost #Vegetar #Ostefrikadeller #Frikadeller #Mat #Vegetarmat #Gladimat #Matglede #Oslo #Trøndelag

 

- Søtmonsen :))

 

04.12.2015

Vinner av giveaway

Hei hei! :D

Da er tiden for å kåre en vinner av denne artige dingsen her :D Så denne personen kommer til å lage mange morsomme pannekaker og egg fremover ;)


 

Og jeg trekker en lapp.


 

Og vinneren eeeeer:


 

Gratulere så mye til Monica ^^ 

 

Men fortvil ikke folkens! Jeg skal ha en litt annerledes giveaway på søndag ;) Følg med ^^

 

 

#Giveaway #Vinner #Vinn #Gratis #Konkurranse #Trekking #Oslo #Trøndelag #Moro #Ting

 

- Søtmonsen :))

04.12.2015

Berlinerkranser

  • Skrevet 04.12.2015 klokka 12:48
  • Kategori: Julegodt

Hei og hopp ^^

Her er det en oppskrift på berlinerkranser :) Dette er jo også en julekake som er av tradisjon for meg ^^ De er jo så gode også :D

 

Berlinerkranser:

2 Hardkokte eggeplommer.

2 Råe eggeplommer.

125 gr. Sukker.

250 gr. Smør.

300 gr. Hvetemel.

 

Eggehvite til pensling og perlesukker til pynt.

 

Gni de hardkokte eggeplommene godt utover og rør de sammen med de rå. Tilsett sukkerert og visp til eggedosis. Rør inn romtemperert smør vekselvis med melet. Se ann på melmengde i forhold til hvor store eggene er. Jobb deigen til den blir jevn, men ikke jobb for mye med den, for da kan den bli litt for kort og vanskelig å trille ut pølser av den. La så deigen stå i kjøleskap til neste dag. Trill pølser som er like tykke som lillefinger sånn ca. Og kutt ca. 12 cm lange biter som man former til små kranser :) Pensle med eggehviten og strø på perlesukker. Stek de 175 grader i ca. 10 min. Vær forsiktig når du tar de over på en rist til avkjøling, de kan gå lett i stykker.

#Berlinerkranser #Krans #Berliner #Jul #Julegodt #Kjeks #Julekjeks #Julekos #Kos #Baking #Bakeglede #Bake #Kaker #Julekaker #Oslo #Trøndelag #Tradisjon

 

- Søtmonsen :))

03.12.2015

Sandkaker

  • Skrevet 03.12.2015 klokka 11:15
  • Kategori: Julegodt

Hei hei :)

Sandkaker er en gammel tradisjon i julen. Men til dette må du ha slike former for å lage de :) 

 

Sandkaker:

100 gr. Mandler (Skåldede).

250 gr. Hvetemel.

200 gr. Smør.

100 gr. Sukker.

1 Egg.

 

Flytende smør til smøring av former.

 

For å skålde mandlene tar man å koker de i vann og bare "popper" skinnet av de etter på. Mal mandlene. Smuldre mel og smør sammen. Ha så i egg, mandelmassen og hvetemelet. Bland det godt sammen med hendene og la deigen hvile i kjøleskapet ett par timer. Smør formene og kna deigen i hver form til ett tynt lag nede i formen og opp etter kantene. Husk at det må være så tynt som mulig, gjerne prikk med gaffel i bunnen så de ikke hever seg i midten. Stek de på 175 grader i ca. 10- 15 min. La de avkjøles før de tar ut av formene.

 

Tips: Man kan drysse litt semulegryn i formene for å få de lettere ut :) Man smører de med smør og har oppi semulegryn og tømmer av det overflødige.


 

#Jul #Julegodt #Sandkaker #Sand #Kaker #Kjeks #Julebakst #Baking #Bakeglede #Godt #Oslo #Trøndelag #Blogg

 

- Søtmonsen :))

02.12.2015

Sjakkruter

  • Skrevet 02.12.2015 klokka 18:40
  • Kategori: Julegodt

Heisann ^^

Det er så mange forskjellige julekaker som er veldig tradisjonelle ^^ Og en av de er jo sjakkruter :D Og det som er det morsomme, er at man bruker samme deig som Tyske skiver, bare man har i kakao i deler av deigen ^^ Slik at om man lager Tyske skiver, så kan man doble deigen og lage sjakkruter samtidig ^^

 

 

Sjakkruter:

500 gr. Hvetemel.

150 gr. Melis.

350 gr. Smør.

1 1/2 ss Kakao i halve deigen.

 

Man blander alt for hånd. Del deigen i to og ha i kakaoen i den ene delen. Og som med alle smørdeiger så er det lurt å la de stå i kjøleskapet i noen timer, gjerne til dagen etter for at den skal bli god å jobbe med.  Så triller man ut  pølser av deigene, begynn med to og to. Så legger man de hvite mot hverandre på skrått og de brune imellom der igjen. Slik at du får annen hver farge. Gjerne form de litt spist inn mot midten slik at det er lettere å legge de sammen. Så ruller du litt slik at de fester seg og former den store rullen litt firkantet. Stek de så på 175 grader i ca. 10 min.


 

#Sjakkruter #Tradisjon #Sjakk #Biter #Ruter #Julekjeks #Julebakst #Jul #Kos #Baking #Bakeglede #Oslo #Trøndelag #Vinter

 

- Søtmonsen :))

02.12.2015

Gulrotkake (DIA)

  • Skrevet 02.12.2015 klokka 13:04
  • Kategori: DIA

Heisann ^^

Her er ei oppskrift på ei annen DIA kake ^^ Nemlig gulrotkake, som er veldig fin å fryse ned også, om man vil spare den til en annen anledning der man får besøk ^^ Den er uten glasur også ^^

 

Gulrotkake (DIA):

ca. 20 biter.

4 Egg.

170 gr. Sukker.

1 1/2 gr. Natrena flytende.

100 gr. Margarin.

120 gr. Hvetemel siktet.

120 gr. Sammalt hvete fin.

12 gr. Bakepulver.

4 gr. Kanel.

350 gr. Gulrot, raspet.

50 gr. Kokosmasse, usøtet.

25 gr. Valnøtter.

 

Smelt margarinen. Raspe gulrøttene og hakk valnøttene. Visp egg og sukker til eggedosis. Tilsett alt det tørre, kokosmassen og smøret i eggedosisen. Rør forsiktig så alt blir godt blandet. Og ha i gulrøttene. 

 


 

 

#Gulrot #Gulrotkake #Kake #DIA #Oslo #Trøndelag #Baking #Bake #Bakeglede #Mat #Diabetes #Saftig #Godt

 

- Søtmonsen :))

01.12.2015

Hjemmelaget sjokoladepudding

  • Skrevet 01.12.2015 klokka 13:45
  • Kategori: Dessert

Hei hei ^^

Hva er vel ikke bedre enn sjokolade? Jo, SJOKOLADEPUDDING :D Mmm, det er så godt :D Deler oppskrift på vaniljesaus i ett eget innlegg :)

 

Sjokoladepudding:

ca. 5 porsjoner.

6 1/2 dl Helmelk.

13 1/2 gr. Maizena.

13 1/2 gr. Gelatinplater.

17 gr. Kakao.

6 gr. Vaniljesukker.

60 gr. Sukker.

10 gr. Kokesjokolade/mørk.

 

Legg i bløt gelatinplatene. Varm opp litt melken i en kjele. Bland resten av melken med maizenamelet. Bland i kakao, sukker, sjokolade og vaniljesukker. Rør inn den oppbløtte gelatinen og maisennaen i melkemassen. Ha det så i ei skål eller ei form og settes til avkjøling.

 


(Bildet er lånt fra nettet.)

 

 

#Sjokolade #Sjokoladepudding #Pudding #Hjemmelaget #Godt #Søtt #Vaniljesaus #Oslo #Trøndelag #Dessert #Oppskrift

 

- Søtmonsen :))

Søtmonsen :))

Søtmonsen! Hei! :) Dette er en blogg med litt av hvert i. Du kan finne mange oppskrifter på både matretter, kaker og desserter. Du kan finne noen enkle tips innen matlaging, og litt diettsnakk. Jeg legger også ut litt om gaming, anime og andre interesser jeg har. Skriver også om personlige ting, og det som er viktig for meg. Håper du vil like bloggen min, og at den interesserer deg! :) Headeren er laget av Kristin.blogg.no og designet er fra KVdesign.no.

Siste innlegg

Siste kommentarer

Bloggdesign

hits