hits
03.12.2017

Havremakroner

 • Skrevet 03.12.2017 klokka 08:00
 • Kategori: Julegodt

Hei og hopp :)

Havremakroner er noe som jeg ser på som god gammeldags julekaker fra de syv sorter, sammen med kokosmakroner og potetmelstopper :)

 

Havremakroner:

450 gr. Margarin.

400 gr. Sukker.

4 Egg.

750 gr. Havregryn.

120 gr. Hvetemel.

180 gr. Rosiner (Kan sløyfes).

 

Margarin og sukker røres hvitt.

Ha i ett og ett egg om gangen. Rør så inn havregryn, hvetemel og evt. rosiner om man liker det.

Bruk en teskje til å ha du utover på brettet. Klem de ned på brettet, da disse ikke flyter utover. 

Stek på 180 grader i ca. 12 min.

 #Havremakroner #Havregryn #Godt #Bakeglede #Jul #Julekaker #Juleglede

 

- Søtmonsen :))

31.10.2017

Juleansjos fra Stabburet

 • Skrevet 31.10.2017 klokka 07:00
 • Kategori: Julegodt

Hei hei! :)

Hvert år til jul, så må pappa ha juleansjos til julefrokosten ;) Jeg selv spiser ikke dette, men for han hører dette til jula. Og de siste årene har det ikke vært noe salg på denne, der du har hel ansjos som man skal rense selv. De har kun hatt disse små boksene der den allerede er renset. Og de har bare hatt litt i butikkene, slik at om du ikke er raskt ute, så får du ikke kjøpt. Dette har de kommet ut med i aviser, siden folk har klagd og etterspurt disse rundt juletider, at det har vært pga. lite fiske i havene og slike ting. 

Og i de siste årene har de kun produsert ut litt til hver butikk, så det har vært sånn førstemann til mølla. Men i går var jeg på butikken sent på kvelden for å handle, da jeg bare av en eller annen grunn snudde meg mot fiskehylla på Coop mega her i Oslo, og da fanget disse blå boksene med nisser meg. Jeg ble jo veldig gira og måtte ringe til min pappa. Selv om jeg ikke spiser det, så er det moro for meg at han kan få det til jul da :) Jeg er bare litt sånn ;P Tenker hele tiden på alle andre, haha!

Jeg ringte han for å høre hvor mange han ville ha, de hadde bare 5 bokser igjen i hylla, så jeg tok like så greit med alle ;o For min eldste bror spiser også dette, og farmor :)

Så i år ble jula reddet for min pappa ;P I år får han juleansjos til julefrokosten hele jula, så han kan kose seg maks <3

Om du vil ha juleansjos til jul, råder jeg deg til å løpe til butikken NÅ for å i det hele tatt få tak i det ;o For dette vil nok bli tomt lenge før jul.

 

#Oslo #Juleansjos #Stabburet #Ansjos #Tomt #Jul #Julefrokost #Julekos #Pappa #Råd #Tips #Handle #Løpogkjøp

 

- Søtmonsen :))

18.12.2016

Kokosboller

 • Skrevet 18.12.2016 klokka 10:00
 • Kategori: Julegodt

Hei hei :)

Jeg fant en veldig fin oppskrift på kokosboller i facebook- gruppen Kjøkkenkroken, der noen hadde delt denne ^^ Og denne tenkte jeg at jeg skulle prøve, og den ble godkjent av min kjære den ;)

 

Kokosboller:

2 ss Kaffe.

1 dl Sukker.

2 dl Havregryn.

4 dl Kokos.

2 ss Kakao.

2 ss Smør.

1 Egg.

 

Bland alt i en bolle bortsett fra egget. (Jeg smeltet smøret, men det skulle visst ikke det ;P Men jeg synes det ble like så bra jeg, så der får du nesten velge selv hva du vil :)). Spar 2 dl av kokosen. Visp sammen egget og hell det over i blandingen og kna den godt sammen. Sett deigen kjølig noen timer. Deretter triller du små kuler og dypper de i kokosen som du holdt av. Disse bør ligge kjølig.

 

Tips: Disse passer kjempe fint som gave ^^ Cellofanposene er kjøpt på wish, og konfektformer får man på TGR, Nille og vanlige butikker :)#Oslo #Trøndelag #Blogg #Kokos #Kokosboller #Klinkokos #Sjokolade #Godt #Julegodt #Jul #Julegave #Cellofan #Baking

 

- Søtmonsen :))

17.12.2016

Peanøttkjeks

 • Skrevet 17.12.2016 klokka 10:00
 • Kategori: Julegodt

Heisann! :)

Her kommer oppskriften på peanøttkjeks ^^

 

Peanøttkjeks:

200 gr. Margarin.

4,5 dl Sukker.

2 Egg.

6 dl Hvetemel.

1 ts Bakepulver.

80 gr. Peanøtter.

100 gr. Kokesjokolade.

 

Først røres margarin og sukker hvitt. Rør inn så ett og ett egg. Bland alt det tørre, hakk nøtter og sjokolade og ha det i røra. Ta så ei teskje og fordel den på ett brett. Stek på 175 grader i ca. 10 min.

 

Tips: Når det står rør sukker og smør hvitt, skal man ikke smelte smøret :)#Peanøtter #Peanøttkjeks #Julegodt #Julebakst #Jul #Kjeks #Oslo #Trøndelag #Blogg #Godt #Baking

 

- Søtmonsen :))

16.12.2016

Fløtekarameller med julesmak

 • Skrevet 16.12.2016 klokka 10:00
 • Kategori: Julegodt

Heisann! :)

Tenkte jeg skulle dele denne oppskriften på fløtekarameller med dere ^^ Dette er faktisk første gang jeg lager det alene. Så jeg var veldig spent på hvordan det ville bli. Men jeg ble stående ganske så lenge å røre til den hadde blitt tykk nok ja :P Og jeg prøvde ut med noe pynt til de også, som jeg leste på Tine sine sider tror jeg det var. Og det var å knuse polkagriser for å ha på de :D Så da gjorde jeg det ^^ Satser på at de blir gode ;)

 

Fløtekarameller:

2 dl Fløte.

2 dl Sukker.

2 dl Lys sirup.

100 gr. Smør.

 

Polkagris.

 

Bland fløte, sukker og sirup i en vid kjele. Kok den opp, og la den koke til den er blitt tykk nok. Man kan ta dråpetest i et glass med kaldt vann i, for å teste om den er ferdig. Blir det en dråpe i glasset, og den kan rulles til en kule så er massen tykk nok. (Jeg måtte koke den ganske lenge, ihvertfall 1 time). Pass på at du står å rører hele tiden mens det koker, slik at det ikke brenner seg. Kutt smøret i terninger. Når den har bestått dråpetesten rører du ikke smøret og heller massen i en langpanne som er dekket med bakepapir. Hell forsiktig, og pass på så du ikke brenner deg. Knus polkagriser og strø over massen før den har stivnet (gjerne med en gang du har helt den over i langpannen). Sett karamellen kjøling til den har stivnet ordentlig. Deretter snur du formen på hodet, og dele karamellen i biter. Pakkes inn i bakepapir.


#Oslo #Trøndelag #Blogg #Jul #Julegodt #Karameller #Fløtekarameller #Hjemmelaget #Julegaver #Pakke #Kos #Godt #Sukker #Julebakst

 

- Søtmonsen :))

07.12.2015

Smultringer (Med og uten kjevling)

 • Skrevet 07.12.2015 klokka 13:21
 • Kategori: Julegodt


 

Heisann ^^

Smultringer er jo noe som er kjempe godt, og spesielt til jul :D Det er to typer deig til det, sånn man må bruke en utstikker på. Og den som er bløt, som man må ha en slik smultringpresse på. Man velger selv hvilken man synes blir best :) For meg synes jeg det ikke er så stor forskjell, mer om hva man orker å gjøre, noen synes jo så klart de med den løse røren blir bedre ^^ Med den løse røren så slipper man så klart å sitte å stikke ut og kna om igjen og stikke ut igjen :P Men har man tid, og synes det er kos, så hvorfor ikke :)

 

  

Smultringer (Med kjevling):

 3 Egg.

275 gr. Sukker.

1 1/2 dl Kremfløte.

3 dl Seterrømme.

1 1/2 ts Hjortetakksalt.

2 ts Kardemomme.

ca. 700 gr. Hvetemel.

ca. 1 1/2 kg Smult.

 

Visp eggedosis av egg og sukker. Stivpisk kremfløten. Bland det tørre, rør inn kremen og rømmen i eggedosisen. Ha så i det tørre. Rør helst for hånd. Viss ikke kan den bli for seig.  Sett deigen så i kjøleskapet til neste dag. 

Når man steker med smult, må man ha lokk eller brannteppe i nærheten. Ikke ha vann i nærheten, da tar det fyr! 

Bruk ei tresleiv for å sjekke om smulten er varm nok. Da stikker man den i smulten, og kommer det bobler og det putrer rundt den så er smulten klar til å brukes. Så tar man deigen og deler den opp, ta en porsjon deig og kjevle den ut. Stikk ut smultringer med en utstikker som vist på det øverste bildet. Legg så 4-5 om gangen i smultgryten. De synker først, før de kommer opp igjen. Bruk ALLTID en tresleiv, eller noe av tre når man driver med smult. (Man får også kjøpt smultringkrok for å hente de opp igjen. Men trengs ikke). Snu de, slik at de blir stekt på begge sider. Ta de opp når begge sider har en fin og gyllen brunfarge med bakenden på ei tresleiv. Legg de på papirtørkle i ei form til avkjøling. De kan lett fryses ned ^^

 


 

Smultringer (Med smultringpresse) Null kjevling:

 725 gr. Hvetemel.

70 gr. Sukker.

25 gr. Bakepulver.

1 ts Vaniljesukker.

2 ts Kardemomme.

5 dl Vann.

Ca. 1 1/2 kg Smult.

 

Bruk ei tresleiv for å sjekke om smulten er varm nok. Da stikker man den i smulten, og kommer det bobler og det putrer rundt den så er smulten klar til å brukes.

Alle ingrediensene skal være romtemperert. Bland alt sammen til en deig. Deigen skal være seig, spe evt. med vann eller mel om du synes den er for bløt lr for tykk. Så fyller du bare røren i pressen og presser ut en og en ring i smulten. Tykkelsen kan du bestemme selv med hvor lenge du holder inn håndtaket. 

Når man steker med smult, må man ha lokk eller brannteppe i nærheten. Ikke ha vann i nærheten, da tar det fyr! 

 #Søtt #Godt #Blogg #Smultring #Smult #Medkjevling #Utenkjevling #Kjevle #Medoguten #Smultringer #Jul #Julegodt #Baking #Bakeglede #Røre #Smultringrøre #Oslo #Trøndelag #Juleglede #Mat

 

- Søtmonsen :))

05.12.2015

Risboller

 • Skrevet 05.12.2015 klokka 21:11
 • Kategori: Julegodt

Hei hei ^^

Noe som er kjempe godt i jule er jo også risboller :D Det skal være ganske greit og lage om man smelter sjokoladen og delfiafettet i vannbad :) For sjokolade skal ikke ha så høy varme, da vil det skille seg.

 

Risboller:

ca. 25 porsjoner.

250 gr. Delfiafett.

200 gr. Kokesjokolade. (Jeg synes dronningsjokoladen blir best, ikke for lys og ikke for mørk ^^).

2 Egg.

2 dl Sukker.

3 ss Sterk kaffe.

ca. 100 gr. Puffet ris.

 

Smelt delfiafettet først i vannbad, så har du sjokoladen oppi det smeltet fettet, avkjøl. Visp eggedosis av egg og sukker, bland inn kaffen og sjokolade/fettet. Elt så inn puffet ris i blandingen. Ta så evt. muffinsformer og en skje i hver. Settes kjølig.

Tips: For mindre posjoner kan man bruke cupcakeformer eller konfektformer ^^

 #Risboller #Ris #Puffetris #Delfiafett #Sjokolade #Godt #Jul #Julekos #Julekaker #Baking #Bakeglede #Juleglede #Søtt #Tradisjon

 

- Søtmonsen :))

28.11.2015

Tyske skiver

 • Skrevet 28.11.2015 klokka 11:50
 • Kategori: Julegodt

Heisann :)

Dette er ei oppskrift på julekaker som jeg har lært av min mor :) Noe som ble lagt på sykehjemmet der min mor jobber :) De kalles tyske skiver og er egentlig veldig enkel :)

 

Tyske skiver:

500 gr. Hvetemel.

150 gr. Melis.

350 gr. Smør.

 

Dette smuldres sammen. Så lager man sånn passe tykke pølser av deigen. Lag de like tykke som en 20 kroning. Så kutter du da disse i skiver som er sånn ca. 1 cm tykke. Legger de utover ett steke brett og steker de på 180 grader i ca. 10- 12 min. Ikke legg de alt for nære.

 


 

#Tyskeskiver #Julekjeks #Jul #Julebakst #Baking #Enkel #Oppskrift #Tysk #Skiver #Oslo #Trøndelag #Vinter #Juleglede #Bake #Bakeglede

 

- Søtmonsen :))

27.11.2015

Snåsa- salat

 • Skrevet 27.11.2015 klokka 19:15
 • Kategori: Julegodt


 

Heisann :D

Her er ei oppskrift på en salat som jeg lagde da jeg var lærling :) Jeg var lærling på Snåsa sykehjem. Og denne er en god oppskrift på en annerledes salat :)

 

Snåsa- salat:

1/4 Hodekål.

1 Paprika.

1/4 Purreløk.

1/2 Boks med Picnic sin skinkebog.

150 gr. Peanøtter.

1 1/2 Pose majones.

1 Boks rømme.

Salt og pepper.

 

Kutt hodekålen, paprikaen, purreløken i biter. Kutt skinken i terninger. Hakk opp peanøttene eller bruk hurtighakker/morter. Bland rømme og majones, og ha alt sammen i ei skål. Smak til med salt og pepper.

 

En morter er veldig greit å bruke, om man har det :)


 


 

 

#Snåsa #Snåsasalat #Salat #Julemat #Jul #Oslo #Trøndelag #Godt #Mat #Gladimat #Matglede #Vinter #Kaldt #Julekos #Julefrokost

 

- Søtmonsen :))

25.11.2015

Hjemmelaget tomatsild til jul!

 • Skrevet 25.11.2015 klokka 15:59
 • Kategori: Julegodt


 

Heisann :D

Her er det en oppskrift på tomatsild, som jeg lærte da jeg var lærling :) Og fikk veldig mye skryt for denne ^^

 

Tomatsild:

6 Kryddersildfileter.

2 Gul løk.

2 Laurbærblad.

Noen korn av hel sort pepper. (5 pepperkorn).

 

Vaske sildefiletene og tørk av de med papir. Kutt de så opp i biter. Del løken i skiver. Så tar du ei bøtte eller en bakk av noe slag, eller ett glass, og legger først litt sild og så løk med pepperkorn og laurbærblad. Så legger du sild igjen, og sånn lagvis. 

 

Lake:

1 dl 7% eddik.

1 dl Tomatketchup.

2- 3 dl Sukker.

4 ss Vann.

1- 2 ss Frisk dill (Kan kuttes ut).

2 knivsodd Pepper.

 

1 dl Olje.

 

Bland alt sammen i en kjele bortsett fra oljen. Varmes opp til sukkeret smeltes. MÅ IKKE KOKE. Tilsett så oljen og avkjøl. Så tømmer du laken over silden i bøtten og lar dette stå for at det skal sette smak. Gjerne lage den i god tid før jul og la det stå kjølig :)

 

Håper det smaker, og at dere får en super julefrokost i år med mye hjemmelaget sild og salater :D


 

 

#Jul #Julefrokost #Sild #Tomatsild #Tomat #Vinter #Julekos #Frokost #Godt #Mat #Matglede #Gladimat #Oslo #Trøndelag #Snø #Kaldt #Juleforberedelser

 

- Søtmonsen :))

23.11.2015

Waldorfsalat

 • Skrevet 23.11.2015 klokka 21:08
 • Kategori: Julegodt

Heisann :D

Her kommer da oppskriften på Waldorfsalat :) Det er jo noe de fleste MÅ ha på bordet i julen :) Det er jo også noe man bruker til kalkun på nyttårsaften, og godt til kald og varm mat :)

 

Waldorfsalat:

2 Stangselleri.

150 gr. Druer. (Ta gjerne både grønne og blå for fargen sin del :)).

2 Ringer med ananas.

2 Grønne epler.

1/2 boks med valnøtter.

1 1/2 dl. Kremfløte.

1/4 Hodekål.

Sukker.

Saft av enten ananas eller sitron.

 

Kutt stangselleri, epler, druer, hodekål og ananas i biter. Grovhakk valnøttene. Stivpisk kremfløten. Bland så alt sammen og smak til med sukker og saften av ananas eller sitron.

 


 

(Bilde er lånt fra nettet.)

#Waldorfsalat #Waldorf #Julefrokost #Jul #Julekos #Nyttår #Tilkalkun #Tilbehør #Godt #Mat #Oppskrift #Oslo #Trøndelag

 

- Søtmonsen :))

 

23.11.2015

Rødbetsalat

 • Skrevet 23.11.2015 klokka 12:42
 • Kategori: Julegodt

Heisann :)

I dag tenkte jeg at jeg skulle gi dere en oppskrift på rødbetsalat :) Det blir godt til jul vettu ;D Til den berømte julefrokosten.

 

Rødbetsalat:

Glass med rødbeter. (Ta så mye du føler du trenger, halve glasset kanskje, eller hele ;)).

1/2 Eple.

1/2 Rødløk.

1/2 Neve med sylteagurk.

2 Kokte egg.

1/2 Pose majones.

1/2 Beger med rømme.

Salt og pepper.

 

Hakk rødbetene, løken, eple og sylteagurken i små biter. Bland rømme og majones. Koke eggene og del de med eggdeler begge veier. Bland så alt sammen i ei skål og smak til med salt og pepper.

 #Rødbetsalat #Rødbeter #Julesmaker #Julefrokost #Jul #Kos #Frokost #Matglede #Mat #Gladimat #Oslo #Trøndelag #Vinter #Kaldt

 

- Søtmonsen :))

18.11.2015

Brente mandler til jul

 • Skrevet 18.11.2015 klokka 20:14
 • Kategori: Julegodt


 

Heisann ^^

Noe som er egentlig ganske godt til jul er brente mandler :D Og det er jo veldig enkelt, trenger ikke så mye for å lage det liksom :P Men en smart ting å ha når man lager det for at de ikke skal klistre seg til hverandre er sånne silikon- matter :) Nå har Clas Ohlson sånn tilbud på tre slike for 119,- ^^ Og gjerne kjøpe sånne engangs-hansker slik at man ikke brenner seg. De får du også kjøpt på Clas Ohlson eller Nille :)

 

Brente mandler:

Mandler.

150 gr. Sukker.

1/2 dl Vann.

1 ts Vaniljesukker. 

1 ss Smør.i

 

Rist mandlene i ovnen på ca. 180 grader i ca. 8 min. Smelt sukkeret med smør og vann i ei panne og røre mandlene rundt i sukkerlaken. Man må passe på og røre hele tiden så det ikke blir brent. Ikke ha for høy varme, og alt sukkeret må smelte. Hell de så på dette underlaget og bruk hansker på hendene, og rulle på hver mandel slik at sukkeret stivner og ikke binder seg til de andre. Men husk at sukker stivner veldig fort, slik at man må jobbe raskt. Ikke ta så mye i gangen :)

 

Tips: Om man har litt lite råd til julegaver, så kan man lage brente mandler og pakke de inn i litt plast og litt bånd :) Så har man en fin og billig julegave ^^ 

 


 

#Brent #Mandler #Brentemandler #Sukker #Enkelt #Billig #Julegodt #Julegavetips #Silikon #Silikonmatter #Bakeglede #Tips #Oppskrift #Julekos #Kos #Godt #Oslo #Trøndelag 

 

- Søtmonsen :))

29.10.2015

Sjokoladepinner

 • Skrevet 29.10.2015 klokka 18:45
 • Kategori: Julegodt

Og jul med din glede! :D

Neida, ikke jul enda xD Men er jo så gøy å bake til jul :D I år føler jeg virkelig ikke at det holder på å nærme seg jul ;o Som regel får jeg det i oktober :P Siden jeg er vant med snø allerede da :P Her er ihvertfall en oppskrift til på julekaker :) Og de er jo så gode :D

 

Sjokoladepinner:

200 gr. Smør.

2,5 dl Sukker.

5 dl Hvetemel.

1 ts Bakepulver.

4 ss Kakao.

1 ss Vaniljesukker.

1 Egg.

 

Smør og sukker piskes hvitt. Bland alt det tørre og ha det i røra. Ta ei stekeplate med bakepapir, ta å del deigen i to, rull de til ei pølse og press pølsene utover slik at du får to flate plater. Pisk så diss med egg og strø perlesukker på. Stek de på 180 grader i ca. 8- 10 min. Når de er ferdige deler du de opp mens de er varme i slike pinner.

 


 

#Julebakst #Jul #Bakst #Bake #Baking #Bakeglede #Juleglede #Baketiljul #Kjeks #Kaker #Sjokoladepinner #Sjokolade #Pinner #Oslo #Trøndelag #Godt #Søtt #Tiljul #Oppskrift

- Søtmonsen :))

29.10.2015

Drømmekaker

 • Skrevet 29.10.2015 klokka 18:08
 • Kategori: Julegodt


 

Hei! :)

Det nærmer seg tiden for å starte med julebaksten, og her er min favoritt julekake :D De blir kalt drømmekaker, for man drømmer seg helt bort siden de er så gode ;D

 

Drømmekaker:

200 gr. Margarin.

4,5 dl Sukker.

2 Egg.

6 dl Hvetemel.

1 ts Bakepulver.

50 gr. Hasselnøtter.

100 gr. Kokesjokolade.

 

Først røres margarin og sukker hvitt. Rør inn så ett og ett egg. Bland alt det tørre, hakk nøtter og sjokolade og ha det i røra. Ta så ei teskje og fordel den på ett brett. Stek på 175 grader i ca. 10 min.

Tips: Du kan også bytte ut hasselnøtter med peanøtter, så blir det peanøttkjeks i stedet :) Kjempe godt med noe salt sammen med sjokolade :)

 

#Kjeks #Julekaker #Kaker #Hasselnøtt #Sjokolade #Peanøtter #Drømmekaker #Julebakst #Bakst #Bake #Baking #Oppskrift #Nydelig #Enkel #Oslo #Trøndelag #Bakeglede 

- Søtmonsen :))

26.10.2015

Peanøttsmør og sjokoladecookies

 • Skrevet 26.10.2015 klokka 18:49
 • Kategori: Julegodt

Helluen! :)

Her er det ei god oppskrift jeg har fikset litt på for å lage kjeks med peanøttsmør :) Jeg elsker komboen sjokolade og peanøtter i kjeks :D Det er jo bare herlig ;D Så tenkte å prøve med peanøttsmør, og det er jo like digg det :D

 

Peanøttsmør og sjokoladecookies:

200 gr. Margarin.

4,5 dl Sukker.

2 Egg.

6 dl Hvetemel.

1 ts Bakepulver.

100 gr. Peanøttsmør.

100 gr. Kokesjokolade.

 

Pisk sukker og margarin hvitt, ha i ett og ett egg. Bland så det tørre, hakk sjokoladen. Så bland det tørre, sjokolade og peanøttsmøret i røren. Ta så ei teskje og fordel røren på ei plate, trykk ned med en gaffel for mønster. Sjokolade kan raspes på kjeksen når den er ferdig stekt. Stek de på 170 grader i ca. 10- 15 min.

 


 

#Kjeks #Sjokolade #Peanøttsmør #Peanøtt #Cookies #Godt #Oppskrift #Mat #Bake #Baking #Bakeglede #Bakedilla #Dilla

- Søtmonsen :))

Søtmonsen :))

Søtmonsen! Hei! :) Dette er en blogg med litt av hvert i. Du kan finne mange oppskrifter på både matretter, kaker og desserter. Du kan finne noen enkle tips innen matlaging, og litt diettsnakk. Jeg legger også ut litt om gaming, anime og andre interesser jeg har. Skriver også om personlige ting, og det som er viktig for meg. Håper du vil like bloggen min, og at den interesserer deg! :) Headeren er laget av Kristin.blogg.no og designet er fra KVdesign.no.

Siste innlegg

Siste kommentarer

Bloggdesign